Hidasta hirvialueella - se kannattaa!


Liikenneturva kirjoittaa sivuillaan hirvikolareista näin: “Hirvikolarin syntyyn on usein myötävaikuttamassa jokin häiriötekijä kuten näköeste, vastaantulija, huonot sääolot tai kuljettajan ajatusten suuntautuminen muuhun toimintaan, joka vaikeuttaa tielle säntäävän hirven huomaamista. Ajonopeuden lasku antaa lisäaikaa reagoida äkillisiin tilanteisiin ja lieventää myös vammoja mahdollisen törmäyksen sattuessa.”


Oikea nopeus


Joskus vähäiseltäkin tuntuva ajonopeuden pudottaminen voi merkitä paljon tilanteessa, jossa vaaditaan kuljettajalta nopeaa toimintaa. Reaktio- ja jarrutusmatkan ero esim. ajettaessa 90 km /h on huima verrattuna siihen, että ajonopeus olisi 80 km /h. Teiden nopeusrajoitukset on suunniteltu vastaamaan niitä olosuhteita ja niitä tilanteita, joita juuri kyseisellä tieosuudella on todennäköistä kohdata. Jos alhainen nopeusrajoitus turhauttaa, suosittelemme lämpimästi ajovalmennusta Premier Parkissa, jossa pääset turvallisissa olosuhteissa kokeilemaan, mitä esim. 5 km /h lisäys nopeudessa voi tehdä, jos sarvipää hyppääkin eteesi.


Kädet rattiin ja katse eteenpäin


Jos kuljettaja ei ole täysin keskittynyt ajamiseen, voi tien vierellä poukkoillut hirvi tai peura jäädä huomaamatta ennen, kuin on liian myöhäistä. Vaikka moni kuvitteleenkin olevansa multitaskaamisen mestari, ei maantie ole paikka lukea uutisia tai somepäivityksiä.


Se voi tapahtua just sulle


Kun kirjoittaa Google-hakuun sanan hirvikolari, suoltaa hakukone kymmeniä ja taas kymmeniä sivuja videoita, kuvia ja uutisia surullisista tapahtumista Suomen maanteillä. Kuinka monen onnettomuuteen joutuneen ajattelet aamulla miettineen, että tänään on se päivä kun otan sarvipään konepellilleni?


Kun varustaudut ajatuksella, että peura tai hirvi voi osua kenen tahansa kohdalle, myös sinun, toimit varmasti vastuullisemmin: muistat pitää kädet ratissa ja katseen tiessä. Nämäkään eivät kuitenkaan välttämättä ole riittäviä toimia, sillä toisinaan iso eläin saattaa juosta tielle kirjaimellisesti aivan puskista. Jos tuossa tilateessa olet harjoitellut etukäteen väistöliikettä ja hätäjarrutusta, selviät todennäköisesti huomattavasti pienemmillä vaurioilla. Premier Parkin ajovalmennuksessa harjoitellaan näitä tilanteita varten eri nopeuksissa, erilaisilla autoilla.


Tilastojen karu totuus


Janne Suomalainen on koonnut huikean hienon visuaalisen esityksen ja tilastot suomalaisten hirvi- ja peurakolareista vuosikymmenen (2006 - 2016) ajan.

Tilastot kertovat selvästi sen, minkälaisilla tieosuuksilla ja mihin kellonaikoihin onnettomuuksia tapahtuu eniten. Interaktiivinen tilasto mahdollistaa myös tietojen tarkastelun monelta eri kantilta. Suosittelemme tutustumaan!Pääset tutustumaan tilastoon tästä.


Jos kuitenkin…


… jos kuitenkin käy huonosti, kannattaa muistaa nämä Liikenneturvan ohjeet hätätilanteessa:


  • Varoita muuta liikennettä, ja vie varoituskolmio paikalleen.

  • Auta ja hälytä apua, jos onnettomuudessa on loukkaantuneita (hätänumero 112).

  • Ilmoita aina poliisille (112).


Tähän blogiin käytettiin tietoja Liikenneturvan sivuilta, Janne Suomalaisen kokoamaa tilastoa sekä Premier Parkin ajovalmentajien tietoja.


Tule valmennukseen


Me Premier Parkissa olemme sitoutuneet tekemään asiakkaistamme parempia kuljettajia. Olemme onnistuneet työssämme, kun valmennuksestamme lähtee ihmisiä, jotka osaavat ennakoida ja jotka osaavat toimia oikein tilanteessa kuin tilanteessa.


Haluaisitko sinäkin tuoda tiimisi valmennukseen, joka parhaimmillaan voi pelastaa ihmishenkiä?


Ota yhteyttä - kutsumme sinut maksuttomaan demoon tai teemme tarjouksen vuoden hauskimmasta ja hyödyllisimmästä koulutus- tai kokouspäivästä!


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Cortex Oy Premier Parkissa

Marraskuun ensimmäinen maanantaiaamu oli kylmä ja harmaa – kuten nyt maanantaiaamut marraskuussa yleensä ovat. Premier Parkin kokoustilassa sen sijaan tunnelma oli lämmin ja odottava, kun Cortex Oy:n