Premier Park blogi


”Olimme menossa ajoharjoitteluradalle tiimini kanssa. En ollut tehnyt kotiläksyjäni, sillä en oikeastaan tiennyt, mitä radalla tapahtuisi. Mieleeni nousi liukkaan ajon harjoittelurata autokouluaikoina parin vuosikymmenen takaa, ja toisaalta pohdin myös mahdollisuutta carting-tyyppiseen pärisyttelyyn ja nopeusajossa mittelyyn.

Kun saavuimme perille Porvooseen, odotti pihalla rivi uutuuttaan kiiltäviä autoja ja meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi. Päivä alkoi hyvällä kahvilla ja yrityksemme omalla tietoiskulla sekä lyhyellä koulutuksella. Tämän jälkeen vauhtiin pääsi Premier Parkin kouluttaja, Petri, joka kertoi ajamiseen ja liikenneturvaan liittyvistä asioista. Koko porukka kuunteli keskittyneenä – myös he, jotka varmasti pitävät itseään vähän muita taitavimpina kuskeina.

Autolla ajaminen on toinen toistaan seuraavia pieniä valintoja, joilla voi olla valtava merkitys turvallisuuteen. Teoria ei ollut mitään ”minä tiedän paremmin” –luennointia, vaan meille avattiin seikkaperäisesti, miten käsittämätön merkitys ennakoinnilla ja turvallisuusasioiden noudattamisella on. Monesti läheltä piti –tilanteissa todetaan, että onni tai suojelusenkeli oli läsnä, mutta itse en kyllä jättäisi asioita onnettaren varaan, vaan haluan omalla tekemiselläni vaikuttaa siihen, että sekä itselläni että muilla on mahdollisimman mukavaa ja turvallista liikenteessä.

Teorian jälkeen siirryimme ajoharjoitteluradalle.  Jokaiseen autoon meni kuljettaja ja matkustaja, ja ohjeita saimme ensin kaikki yhteisesti, ja sitten radiopuhelimen avulla rataa kiertäessämme. Ajoimme useamman kierroksen, joten suoritusta oli mahdollisuus parantaa ja tilanteita harjoitella eri nopeuksissa. Harjoittelimme tiellä olevien esteiden kiertämistä sekä hätäväistöä, eli tilannetta, jossa pitää tehdä nopea väistö, mutta jarruttaminen ei esim. takaatulevan liikenteen takia ole turvallista. Tämä oli jo vähän haastavampi rasti, ja alkoi sujua vasta muutaman harjoittelukerran jälkeen. Yksi harjoitteista oli meitä jokaista tielläliikkujaa aidosti uhkaava tilanne, eli hirvi joka tulee ”puskista” ajoradalle. Ensimmäisellä kierroksella olisi tullut pahaa jälkeä – eikä vain hirvelle, vaan erityisesti autolle ja siinä oleville ihmisille. Muutamien kierrosten jälkeen homma alkoi kuitenkin sujua.

Olin yllättynyt siitä, kuinka erilaisia tietyt autonhallintaan liittyvät asiat nykyisin ovat verrattuna siihen, kun aikanaan suoritin ajokortin. En mielestäni ole vielä ihan muinaisjäänne, mutta kehitys on mennyt huikeasti eteenpäin.  Minulla on uudenkarhea auto, mutta ennen ajoharjoittelua en olisi osannut jarruttaa oikein, enkä hyödyntää kaikkia muitakaan sen ajoturvallisuuteen liittyviä asioita.

Päivän jälkeen tiesin, että kyse ei ollut mistään voimien pullistelusta kilparadalla, mutta ei myöskään autokoulumaisesta opetuksesta.  Tiimipäivän aikana näin ihan uusia puolia kollegoistani ja opin aivan valtavan paljon.  Kotimatkalla tie, liikennemerkit ja muut autoilijat näyttivät erilaisilta kuin aamulla, kun ajoin samaa tietä toiseen suuntaan. Voin lämpimästi suositella Premier Parkia kaikille, sunnuntaiautoilijoista ammattikuljettajiin!”

-kirjoittaja on n. 20 000 km vuodessa ajava keski-ikäinen nainen, joka päätti remontoida ajotapansa kertaheitolla Premier Parkissa käynnin jälkeen.